Briti poďakujú československým letcom, odhalia im pamätnú tabuľu

21.05.2014 Bratislava

Bratislava 21. mája (TASR) - Britská komunita v Čechách a na Slovensku daruje pamätnú tabuľu padlým československým letcom, ktorí v Kráľovskom letectve (RAF) bojovali za oslobodenie Európy. Spomienková akcia, v rámci ktorej bude odhalená, sa uskutoční 18. júna na Námestí Milana Rastislava Štefánika v Bratislave. Ponad účastníkov spomienkovej akcie preletí aj historické lietadlo Spitfire s iniciálami slovenského letca Otta Smika. Informovala o tom dnes chargé d’affaires britského veľvyslanectva Gill Fraser.

"Jedným z historických míľnikov pre vybudovanie našich vzťahov bola druhá svetová vojna. Čechoslováci v nej bojovali po boku britských ozbrojených síl. Najdôležitejšia bola ich účasť v letectve, rovnako ako na bitke o Britániu. Som veľmi rada, že si britská komunita na Slovensku a v Českej republike uvedomuje tento neoceniteľný prínos a chce svoju vďaku vyjadriť aj takto," uviedla Fraser. Okrem Bratislavy odhalia pamätník aj v Prahe a to v podobe okrídleného leva.

Poďakovanie československým letcom

Ako uviedol vojenský pridelenec na Slovensku Andrew Shepherd, britský ľud doteraz nevyjadril hmatateľným spôsobom poďakovanie československým letcom. "Aby sme to uviedli na správnu mieru, začali sme komunikovať s českou a slovenskou komunitou," priblížil Shepherd s tým, že sa im podarilo vyzbierať 100.000 libier. Peniaze budú rozdelené na odhalenie pamätníkov v Prahe a Bratislave a zvyšok pôjde na starostlivosť o vojnových veteránov a vdovy po nich z druhej svetovej vojny v domove dôchodcov Sue Ryder v Prahe. "Umiestnenie tejto pamätnej tabule nie je len pamiatkou na 2500 statočných vojakov, ale je aj oslavou priateľstva medzi Britmi, Slovákmi a Čechmi," dodal Shepherd.

Podľa vojnového veterána Milana Píku je odhalenie pamätníka príspevkom k spoločnej histórii. "Bojovali sme všetci za jedno, za porážku nacizmu a za to, aby sme sa mohli vrátiť do svojej vlasti," povedal Píka, ktorý pôsobil počas vojny ako dôstojník Československého doplňovacieho strediska v britskom Cosforde. Ako dodal, pre československých vojakov sa Británia stala druhým domovom.

V RAF bojovalo približne 2460 československých letcov vrátane 25 ženských pomocných leteckých zborov (WAAF).
 

Vyberte región